Kako postati dizajner u 3 koraka?

Kako postati dizajner u 3 koraka?

Znam da naslov zvuči nemoguće. Naročito ako se nikada nisi bavio/la dizajnom. Međutim, osmislio sam jednostavnu metodu koja će ti sigurno odgovoriti na pitanjeKako postati dizajner u samo 3 koraka.

Ovaj članak se odnosi na sve vrste dizajna. Nije važno da li je u pitanju UI UX, Web Dizajn, Product design, grafički dizajn, ova metoda će funkcionisati.

Važna napomena

Metoda jeste jednostavna, ali to ne znači da je moguće preko noći postati dizajner. Pogotovo ne dobar. Sve će ti biti jasno u nastavku teksta.

Idemo na metodu!

postani dizajner

1. Nauči alate

Poslovica kaže da bez alata nema zanata. Isto je i u dizajnu. Ako ne znaš alate, to je kao da pokušavaš da dizajniraš sa rukama vezanim iza leđa. Čak i kada stekneš osećaj za lepo i imaš dobru ideju, moraš da znaš tehnički kako da je dovedeš u život. A za to služe alati. Neki od popularnih alata koji će ti biti potrebni za dizajn su sledeći:

  • Photoshop
  • Illustrator
  • Indesign
  • Premiere Pro
  • XD
  • Google Sheets
cactus lipstick - kako postati dizajner

2. Kopiraj radove majstora

Ako želiš da igraš fudbal, verovatno ćeš imati omiljenog fudbalera čije ćeš poteze kopirati i pokušavati da usavršiš. Možda i više njih. Tako je i u dizajnu. Jednostavno, trebalo bi da ideš utabanim stazama koje su drugi izvanredi dizajneri utabali, a ne da sam/a izmišljaš toplu vodu.

To neće ubiti tvoju kreativnost kao što ti možda deluje, već baš suprotno – otvoriće ti nove horizonte i dati ti inspiraciju za naredne projekte.

I sada kada radim sa ozbiljnim klijentima ne zapostavljam ovaj korak sa vremena na vreme. Prvo, pomaže mi da pratim trendove, a drugo, da budem siguran da su moje veštine maksimalno oštre.

Primer gde možeš naći radove najboljih dizajnera je Dribbble ili najbolje da pročitaš moj prethodni blog članak 5 Najboljih sajtova za inspiraciju u dizajnu.

dizajner

3. Vežbaj. Mnogo.

Tu smo. Nije bilo bežanja od ovoga, i ako od vežbanja želiš da pobegneš, nijedna metoda ne bi mogla da ti pomogne. Neke stvari možeš da shvatiš samo kada ti “prođu kroz prste”. Dizajnerski osećaj, odnosno dizajnersko oko, steći ćeš samo vežbom.

Vežba je ukratko, ono što odvaja prosečene od izvanrednih dizajnera. Vreme koje uložimo u poliranje svoje veštine. I vreme koje ćemo posle lepo naplatiti. Zato nemoj da bežiš od vežbe, već se trudi da je bude što više. Bićeš zahvalan/na i meni i pogotovo sebi.

Kako da vežbaš? Postoje brojni dizajn izazovi na Internetu, a primer za UI UX Dizajn je sajt Daily UI Challenge.

Stigli smo do kraja, a za neke od vas, nadam se, tek na početak.

Ono što je na tebi je da primeniš ove korake i budeš istrajan/na. Sve će ti se isplatiti i verovatno ćeš brzo da zavoliš ovo prelepo polje. Svakog dana sam zahvalan 15ogodišnjem sebi što je krenuo ovim putem. Biće izazpva, ali biće ih svuda. Imaćeš priliku da radiš od kuće, zarađuješ lepo i imaš slobodu. Meni to lepo zvuči.

Nadam se da ti se svideo tekst, i da sam odgovorio na pitanje kako postati dizajner u 3 koraka. Ako želiš da dobiješ još mnogo saveta i prečicu do tog posla, možeš da pogledaš moj kurs UI UX Dizajna gde ćeš naučiti kako da dođeš od nule do svog prvog klijenta.