Kolike su plate UI UX dizajnera?

Published on
11 Jan 2022
Napisao
Nikola Tripković
Osnivač, Nauči Dizajn
Prijavi se za dizajnerske savete i popuste na naše kurseve
Subscribovanjem pristaješ na našu Politiku Privatnosti
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ako te zanima rad od kuće ili želiš da pokreneš posao iz komfora svoje sobe, moguće da si naišao/la na posao UI UX dizajnera. Ako nisi, ovde možeš pogledati više o tome šta je ui ux dizajn. Ukratko, u pitanju je dizajn aplikacija.

Ovaj posao je relativno nov, pogotovo u Srbiji, što znači da nema previše konkurencije. A potražnja je ogromna, i raste iz dana u dan. Zato će, kao i uvek kada imamo ovakvu situaciju, oni koji rano krenu sa tim da zarade vrlo ozbiljne cifre. Zato je naš najpopularniji kurs upravo kurs dizajna aplikacija.

Međutim, sada kada znamo šta je UI UX dizajn i koliko je tražen, vreme je da odgovorimo na glavno pitanje – kolike su plate UI UX dizajnera u Srbiji?

Zavisi od nekoliko faktora. Idemo redom.

Junior, Medior, Senior… šta?

Prva stvar koju moramo uzeti u obzir je na kom ste nivou kao dizajner. U dizajnu i programiranju postoji ta podela na juniore, mediore i seniore.

Juniori

su oni koji su na početku karijere, sa relativno malo znanja i malo ili bez iskustva. Obično 0-2 godine u poslu. Oni, naravno, imaju najmanje plate kao ui ux dizajneri, ali nemoj da te to zavara – Juniori mogu da zarade i 600e mesečno kao pripravnici u firmi u Srbiji. Za početak, fenomenalna plata!

Mediori

su negde između juniora i seniora. Oni imaju obično 3-5 godina iskustva, imali su nekolicinu projekata u svojim rukama, i u stanju su da deo posla obavljaju potpuno sami. Ovo im automatski podiže i cenu, pa je njihova plata okvirno sjajnih 1000e mesečno. Evo nas već na 4 cifre, odlično! Idemo dalje, tek je sad zanimljivo!

Seniori

E ovde već nema šale. Seniori su iskusni dizajneri sa puno iskustva i projekata iza sebe. Višegodišnje iskustvo se podrazumeva – i ono što je važno: više godina rađenja jedne te iste stvari u krug se ne računa. Bitno je da godine budu pune izazova i konstantnog rasta da bi moglo da se računa.

Ovde vidimo najveću razliku u zaradi. Plate od 2500e se praktično podrazumevaju, a često mogu biti i veće. Jednostavno, rešavate velike probleme, radite sa najvećim firmama, imate jake kontakte – sve te godine rada vam se i te kako isplate!

Portfolio!

Kada se bavite prodajom nameštaja, morate klijentima pokazati kako vaš nameštaj izgleda i kako je oplemenio kuću nekog vašeg prethodnog klijenta. Slično je i u dizajnu. Potreban ti je dobar portfolio koji će najbolje da oslika ono što radiš i koliko to kvalitetno radiš. Ne samo da će ti osigurati klijente, nego i značajno podići cenu rada. Na kraju krajeva, kako da dizajner nije u stanju sam sebi da dizajnira portfolio, a može meni da napravi aplikaciju ili sajt za moj biznis?

Freelance – Satnice su fenomenalne

Na početku rada sa klijentima, UI UX dizajner bez problema može da stavi satnicu 15-20e. Toliko je prosečna DNEVNICA u Srbiji. A ovde pričamo o zaradi za samo jedan sat. Ovo bi u teoriji bilo čak 3200e mesečno, ali život je dosta drugačiji. Retko koji freelancer radi 8h dnevno, i pogotovo je retko da ceo mesec konstantno ima posao. Međutim, neko ko je već imao par klijenata i ima solidnu dinamiku posla, bez problema može da zaradi preko 1000-1500eur mesečno.

Ja sam jedan sajt radio 20 dana i naplatio 2000e.

Kada ste freelancer niko vam ništa ne garantuje, što može da bude loša ali, i i te kako dobra stvar. Plata od 1000e u firmi je sjajna, ali kao freelancer nemate gornju granicu. Sve je stvar toga koliko ste kvalitetni i snalažljivi.

Ako volite sigurnost, savet je da idete na firmu. Ako volite veću mogućnost zarade i neizvenost, oprobajte se u freelance-u. Ali ono što bi svakako trebalo da probate je UI UX dizajn. To možete uraditi tako što ćete pogledati naš besplatan mini kurs dizajna aplikacija ili kompletan kurs koji vas vodi od osnova do posla.

Ostanite kreativni.