Redizajnirao sam novi dres Srbije za Katar 2022 – Da li je bolji od originala?

Objavljeno:
November 17, 2022
Napisao
Nikola Tripković
Osnivač, Nauči Dizajn

Iako iz godine u godinu, iz prvenstva u prvenstvo znamo ili makar naslućujemo koje garniture dresova nose fudbalske reprezentacije, pojedine su uspele da naprave dizajnerske iskorake koji, pokazaće svetsko prvenstvo u Kataru 2022. nisu urodile plodom.

Dresovi Brazila, Argentine i Engleske izgledaju baš tako kako ste ih zamislili. Brazilov dres je tradicionalno žute boje, Argentina ima standardno plavo-bele boje, dok je Engleski čisto beo.

Dresovi kako ekipnih klubova, tako i reprezentacija imaju svoju svrhu - da budu atraktivnog dizajna i da klubovima, odnosno reprezentacijama, donesu određen profit.

Za trenutak ćemo se udaljiti od reprezentacija i približiti klubovima, na primer Bajern Minhenu. Ovaj dizajnreski bum napravio je totalnu ludnicu na tržištu. Preko tri miliona prodatih dresova beleži klub iz Bavarske, što ga je popelo na vrh liste prodatih dresova u prethodnoj sezoni.

Svetsko prvenstvo u Kataru se bliži, a mi ćemo se posvetiti našoj reprezentaciji u analizi dresova. Dresovi našeg nacionalnog tima na predstojećem prvenstvu su sve samo nisu atraktivni. Dve reči, TOTALNI PROMAŠAJ. Kako stvari stoje, moguće je da donesu više negativnih komentara nego zarade. Moramo uzeti u obzir dve stvari. Boju i dizajn. Ako su te dve stvari zadovoljene greške praktično nema. U našem slucaju boja i dizajn su u totalnoj nesrazmeri.

Puma je imala ideju da svakoj nacionalnoj federaciji čiji je tehnički partner dizajnira dres tako da ga učini bliskim za narod i nacionalni tim, reinterpretirajući motive iz fudbala, prirode i kulture.

Simboli na dresu Srbije za Katar 2022

Ono što je bila glavna inspiracija, kako navode dizajneri, za novi dres Srbije jeste generacija “orlića” iz 2015, koja je postala prvak sveta na Novom Zelandu pobedivši Brazil u finalu. Simbol ove pobede i osvajanja planete na novom dresu predstavljen je zlatnim detaljima.

Glavna odlika naše reprezentacije jeste strast sa kojom igraju i ostavljanje srca na terenu, ova strast je nešto što se prenosi sa generacije na generaciju i što predstavlja veliku inspiraciju. Dizajnerski tim odlučio se da ovu karakteristiku prenese na dres njegovom crvenom bojom. Oni su naveli “U moru “crvenih” reprezentacija dobili smo svoju nijansu” što nam donekle i govori da su svesni svoje neoriginalnosti.

Oni sa oštrim okom, verovatno su primetili da je u ispisu “Serbia”, slovo “b” napisano ćirilicom, a zadatak ćiriličnog slova je da simbolizuje naše pismo i detalj na koji smo svi ponosni, jer smo jedan od retkih naroda koji ima u upotrebi dva pisma.

Dolazimo do glavne tačke razilaženja, a to je grb koji stoji na dresu orlova. Odluka da se odvoji institucionalni od reprezentativnog grba nije praksa koju vidimo u Srbiji prvi put, primenile su je Belgija, Holandija, Francuska, Italija… Zadatak našeg grba je da predstavi tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. To je urađeno sledećim simbolima:

• Štit koji se nalazi na spomeniku Kenzu Mihailu Obrenoviću, simbolu grada Beograda i on predstavlja jedinstvo našeg naroda i našeg nacionalnog tima;

• Dvoglavi orao je nacionalni simbol i ima jaku simboličku i emotivnu vrednost;

• Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojansta;

• Grb Nemanjića poslužio je kao motiv da na grbu reprezentacije budu srebrni detalji;

• Krin (ljiljani) su jako čest simbol na našim nacionalnim obeležjima, te tako i na grbu Republike Srbije.

Komentari publike na novi dres Srbije

Kao što je već naglašeno, ljudi su jako iščekivali nove dresove. U reklamama možemo da čujemo izraz “Srce nacije je u dresu reprezentacije”. Međutim, publika ipak ne reaguje tako, te dresu zamara crvenu boju (koja ih podseća na neke druge države), kao i nesklad boja, grb (koji smatraju neoriginalnim). Ostali su bili i grublji i rekli kako Puma zaslužuje tužbu zbog skrnavljenja, kako je dres odrađen bezukusno i slično.

Ipak, u Pumi navode kako se na dresu radilo dugo, kako je radio najbolji tim dizajnera i kako su svi simboli osmišljeni u saradnji sa Fudbalskim Savetom Srbije.

Redizajn dresa za Katar 2022.

Glavne probleme koje sam želeo da rešim je što dres nema karakter i izgleda kao pidžama i hteo sam da mu dodam da liči na srpski dres i da ima neki srpski simbol po kome će biti prepoznatljiv.

Dres mora da izgleda kao dres, što je u redizajniranoj verziji i slučaj. Takođe dres nosi srpska obeležja kao što su logo srpskog folklora u donjem delu dresa, dok se na kragni nalazi simbol srpstva – četiri slova S. Ostavio sam grb, koji je po mom mišljenju loše urađen, kako bih pokazao da čak i sa njim ovaj dres može da liči kao da je srpski, a ne kao poljska pidžama.

Ukoliko ste razmišljali da jednog dana vi možete da dizajnirate dresove naše fudbalske ili nekih drugih reprezetacija i klubova, prvi korak može da vam bude Nauči Dizajn Photoshop kurs.