Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon

Freelance

5 Saveta Za Bolji Dizajn Sajtova u 2023

March 23, 2023
clock icon
5
min
Nikola Tripković

Ako tek počinjete da se bavite veb dizajnom ili ste to radili neko vreme i samo želite da nastavite da se usavršavate, na pravom ste mestu. U ovom postu daću vam pet saveta za usavršavanje veština web-dizajna i isporuku vrednijeg i prefinjenijeg dizajna vašim klijentima.

1. Beli prostor je vaš prijatelj!

Najvredniji savet među svim savetima u web-dizajnu je – VIŠE BELOG PROSTORA!

Odličan web-dizajn podrazumeva i prostore koje ostavljate „nedizajniranim“, kao i prostore koje ispunjavate sadržajem i slikama.

Beli prostor (koji se naziva i negativni prostor) se u suštini odnosi na „praznine“ između vaših elemenata dizajna; prostor između slika i sadržaja, dopuna između sekcija i margina koje određuju koliko je vaš sadržaj udaljen od ivice ekrana itd...

Ova namerna upotreba prostora pomaže korisniku da se efikasnije kreće po sajtu. To stvara neophodnu pauzu u obrađivanju onoga što je ispred njih, omogućavajući im da se fokusiraju na određeno područje pre nego što pređu na sledeće. Efikasno korišćenje belog prostora može odmah učiniti da dizajn izgleda ozbiljnije i složenije. Osim ako ne idete na maksimalistički dizajn gde su nered i haos deo koncepta, beli prostor će vam uvek biti prijatelj - iskoristite ga!

2. Mudro birajte boje

U web-dizajnu često govorimo o pravilu 60/30/10, što je odlična polazna tačka za dizajnere kada biraju boje za svoj dizajn. Bilo da vam je data paleta boja u skladu sa smernicama brenda preduzeća za koje dizajnirate sajt ili imate zadatak da izaberete novu paletu, ovo pravilo će vam pomoći da uspete.

Ovo pravilo znači:

60% dizajna treba da bude dominantna boja, 30% sekundarna boja i 10% boja akcenta.

U teoriji se može primeniti na sledeći način:

60% za pozadinu;

30% za tekst;

10% za dugmad, linkove i akcente.

3. Dajte vašim korisnicima povratne informacije

Ne mislim bukvalno da im kažete da rade sjajan posao dok skroluju... Mislim da korisnici uvek traže naznake da idu u pravom smeru. U digitalnom svetu, pošto je daleko manje taktilan od stvarnog sveta, oslanjamo se na digitalne metode primanja informacija o našim akcijama na internetu.

Ova „povratna informacija“ može imati oblik lebdenja na dugmadima i elementima na koje se može kliknuti, može biti promene polja koje nam govore da li će ono što smo uneli ili iskucali funkcionisati ili ne, i suptilnih naznaka koji nam pomažu da razumemo gde se nalazimo na sajtu ili stranici. Ovi mali detalji pomažu korisnicima da se osećaju bezbedno i informisano tokom vremena koje provode na vašem sajtu.

Uobičajena je zabluda da su ta stanja nešto što ostaje za razvojnu fazu, ali to bi bilo pogrešno. Od velikog je značaja da rano razmotrite ove detalje i dizajnirate ih na odgovarajući način kako biste bili sigurni da ih je vaš programer (ako to niste vi) pravilno implementirao.

4. Ne zaboravite na Footer kada dizajnirate sajt

Primećujem da sve više dizajnera zanemaruje Footer prilikom dizajniranja sajta. Ovo je ključni aspekt uspeha web-sajta i često je poslednja stvar koju korisnik vidi ako stigne do dna vaših stranica. Odličan Footer može da podstakne vašeg korisnika na akciju, pruži dodatnu vrednost i čak vam može pomoći da se bolje rangirate na Google-u!

Ako vam zafali ideja šta da stavite u Footer, razmislite o sledećim predlozima:

1. Poslovne informacije: kontakt podaci, registracioni brojevi, adrese ili lokacije itd.

2. Ključni linkovi za navigaciju: ili dodatne veze do više informacija i resursa ili skraćena verzija vaše navigacije;

3. Linkovi ka društvenim mrežama: održavajte aktivnost korisnika tako što ćete se povezati sa njima i na drugim platformama koje bi ih mogle zanimati;

4. Politika privatnosti i uslovi korišćenja: dve važne stranice na bilo kom sajtu i trebalo bi da im se lako pristupa;

5. Informacije o autorskim pravima ako su relevantne.

Nikako ne zanemarujte Footer! Može biti duži ili kraći, kako god želite, ali ga treba pažljivo dizajnirati.

5. Jasna navigacija na sajtu

Nakon odličnog Footer-a, trebalo bi da osigurate da se vaši korisnici lako snalaze na vašem sajtu, da navigacija bude laka za korišćenje i što je najvažnije; da je mogu lako pronaći! Ne postoji ništa više frustrirajuće od toga da ne možete da se snađete na sajtu ili stranici.

Evo nekoliko osnovnih saveta za odličnu navigaciju:

1. Ne stavljajte navigaciju na neočekivano mesto: koliko god bili u iskušenju da svoju navigaciju učinite nečim potpuno novim i kul, ako vaš korisnik ne može da je pronađe, potpuno je beskorisna.

2. Izbegavajte previše padajućih menija: prema nekim istraživanjima, padajući meniji su označeni kao dosadni i umeju da nerviraju korisnike. Takođe ih je teško pretraživati.

3. Neka vaša navigacija bude jednostavna: previše linkova će paralizovati vaše korisnike u odlučivanju i dovesti do toga da izbegavaju bilo kakvu akciju. Osim ako, naravno, ne dizajnirate sajt za e-trgovinu i tada se očekuje da će meni sadržavati više stavki.

4. Redosled vaših navigacionih linkova je ključan: Psihološke studije pokazuju da su pažnja i zadržavanje najviši za stvari koje se pojavljuju na početku i na kraju. To se zove „efekat serijske pozicije“.

Nastavi sa čitanjem

Terms & Conditions

Uslovi korišćenja

Ovi Uslovi korišćenja i prodaje primenjuju se na pružanje usluga Konferencija koje organizuje Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac (u daljem tekstu: Trgovac) putem internet stranice https://www.naucidizajn.com/

Član 1. - Podaci o trgovcu

Trgovinu putem internet stranice Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, kontakt e-mail: naucidizajn@gmail.com

Trgovina iz stava 1. predstavlja trgovinu na daljinu u skladu sa zakonom.

Član 2. - Postupak kupovine

Kupovina proizvoda koji se prodaju putem sajta naucidizajn.com, se može izvršiti od strane neregistrovanog korisnika.

Slanjem porudžbine kupac prihvata ove Uslove korišćenja i prodaje.
Smatraće se da je potvrdom porudžbine od strane Trgovca zaključen ugovor između Trgovca i kupca.

Član 3. - Kupovina

Kupovina može biti izvršena od strane nergistrovanog korisnika unosom traženih podataka – ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kontakt e-mail.

Član 4. - Način plaćanja

Plaćanje porudžbine izvršene putem naucidizajn.com je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu

Račun će kupcu biti dostavljen uz porudžbinu na e-mail.

Član 5. - Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine.

Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Član 6. - Cene

Sve cene koje su iskazane na sajtu naucidizajn.com su izražene u dinarima i u njih je uračunat PDV.

Za sve porudžbine uzimaju se važeće cene u trenutku potvrde plaćanja.

Trgovac zadržava pravo da trenutne cene može promeniti u svakom trenutku.

Kupovina robe uz posebne cenovne pogodnosti i/ili uz posebne prodajne podsticaje obavlja u skladu sa uslovima koji su objavljeni na sajtu.

Član 7. - Intelektualna svojina

Sav sadržaj (tekstovi, slike i drugi materijali) koji se nalazi na naucidizajn.com predstavlja intelektualnu svojinu Trgovca ili trećih lica od kojih je Trgovac dobio saglasnost za njegovo korišćenje.

Zabranjena je svaka upotreba sadržaja sajta naucidizajn.com u komercijalne ili u druge svrhe bez izričite saglasnosti Trgovca.

Član 8. - Završne odredbe

Na sva pitanja u vezi sa kupoprodajom robe putem sajta naucidizajn.com koja nisu uređena ovim Uslovima korišćenja i prodaje primenjivaće se odredbe važećih zakona u Republici Srbiji.

Ugovorne strane će nastojati da sva eventualna sporna pitanja reše mirnim putem, a ukoliko to ne bude moguće, takav spor će rešiti pred stvarno nadležnim sudom u Beogradu.

Trgovac zadržava pravo da ove Uslove korišćenja i prodaje menja bez prethodne najave, uz objavu na sajtu https://www.naucidizajn.com/

Politika Privatnosti

Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, (u daljem tekstu: Trgovac) posvećuje punu pažnju zaštiti podataka o ličnosti korisnika sajta webiz.me, odnosno kupaca koji od Trgovca kupuju proizvode preko navedenog sajta.

Svi podaci o kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kod Trgovca kojima su podaci neophodni radi obavljanja posla .Trgovac preduzima odgovarajuće zakonske tehničke i organizacione mere radi zaštite od neovlašćenog ili nezakonitog korišćenja ličnih podataka kupca.

Tokom posete sajtu naucidizajn.com Trgovac može prikupiti određene lične informacije koje su neophodne kako bi kupac podesio svoj nalog, kao i podatke koji su neophodni u svrhu naplate ili isporuku porudžbine.

Ukoliko Kupac više ne želi da se bilo koji njegov podatak nalazi u bazi registrovanih kupaca, potrebno je da pošalje zahtev na mail mjukic@yahoo.com. Trgovac će obraditi takav zahtev i e-mailom obavestiti Kupca o uklanjanju podataka iz baze kupaca.

Trgovac neće predati podatke o kupcima koji su prikupljeni putem sajta  naucidizajn.com ili koje čuva u bazi registrovanih kupaca bilo kom trećem licu, osim ukoliko je na takvu predaju podataka obavezan u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Sajt  naucidizajn.com može da prepozna ranijeg korisnika pomoću kolačića. Kolačići personalizuju posete sajtu u skladu sa ličnim potrebama korisnika. Kolačići se mogu onemogućiti podešavanjem Internet postavki uređaja kojim pristupate sajtu.

U ime Nikola Tripković PR Learn Design PR,  obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalititne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni u Nikola Tripković PR Learn Design PR, odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Naplata

Plaćanje porudžbine izvršene putem sajta webiz.me je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu.

Račun će kupcu biti dostavljen na e-mail.

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebnom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica ChipCard a.d Beograd, pa se tako kompletan proces naplate obavlja na stranicama ChipCard-a. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD). Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se kurs (možete staviti npr. srednji kurs Narodne Banke Srbije). Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat.Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu. Hvala Vam na razumevanju.

Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine. Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Reklamacije

IZJAVA O ODUSTANKU OD UGOVORA O KUPOPRODAJI ZAKLJUČENOG NA DALJINU

U skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača, (Sl.gl.RS br.62/2014) obrazac Izjave o odustanku od ugovora se dostavlja na e-mail adresu naucidizajn@gmail.com ili na adresu firme:

Potrošač ostvaruje pravo na odustanak od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno izvan poslovnih prostorija izjavom o odustanku od ugovora ukoliko je poslata trgovcu u roku od 14 dana od dana kada je roba dospela u državinu potrošača, odnosno trećeg lica koje je odredio potrošač a koje nije prevoznik.

Odustajanjem od ugovora oslobađate se svih obaveza, osim obaveze plaćanja troškova vezanih za slanje robe koja se vraća usled odustanka od ugovora.

Proizvodi moraju biti nekorišćeni, neoštećeni i u originalnoj ambalaži, mora biti priložen originalni račun i obrazac- izjava o odustanku od ugovora.
Potrošač može u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija da bez navođenja razloga odustane od ugovora.

Izjava o odustanku od ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

Ako potrošač ostvari pravo na odustanak od ugovora, smatra se da ugovor nije ni zaključen i nastaju obaveze propisane čl.34 i 35 ovog zakona.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku.

Kod ugovora o prodaji robe koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija ili na daljinu, trgovac je dužan da vrati potrošaču sredstva koja je platio po osnovu ugovora kada primi ili preuzme robu koju je po osnovu ugovora isporučio potrošaču, odnosno kada primi dokaz da je potrošač robu poslao trgovcu, bez obzira koju od tih radnji je potrošač prvo preduzeo.

Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac- izjavu o odustanku od ugovora.

Povraćaj sredstava uplaćenih platnom karticomU slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja,  Nikola Tripković PR Learn Design PR, je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro i Dina metoda plaćanja.