Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon

Freelance

Kako napraviti sajt? 6 Stvari koje morate znati o pravljenju sajta za vaš biznis

March 23, 2023
clock icon
7
min
Nikola Tripković

Svakoj kompaniji potreban je websajt bez obzira na veličinu biznisa. Ako ste vlasnik malog preduzeća, ključno je da investirate u kreiranje sajta. Postoje različiti razlozi zašto je malim preduzećima sajt posebno potreban, to jest neophodan.

Tehnologija danas napreduje velikom brzinom, ponekad je svima teško da uhvatimo korak. Ovaj blog pomoći će vam sa 6 smernica o kojima treba da razmislite pre nego krenete da kreirate sajt za vaš biznis. Hajde da počnemo.

1. Izaberite pravo ime domena

Ime domena koje odaberete za sajt vaše kompanije igra veliku ulogu u njenom uspehu. Ime domena je adresa websajta koja će pomoći potencijalnim i postojećim klijentima da pronađu vaš biznis. Od velikog je značaja da izaberete ime domena koje je relevantno, povezano i lako za pamćenje.

Sledeći saveti će vam pomoći da kreirate savršeno ime domena za vaš biznis.

Neka bude kratak. Domen treba da bude kratak jer bi to omogućilo posetiocima da ga lakše   zapamte.

Lako se piše i izgovara. Sledeće, trebalo bi da pokušate da smislite ime domena koje je lako napisati i izgovoriti. Izbegavajte upotrebu žargona i slenga.

Izaberite poznati dodatak za domen. Ako ne znate šta je dodatak za domen, to je kraj domena. Neki primeri poznatih ekstenzija domena uključuju .com, org i .edu. Pošto je .com najčešće korišćeni dodatak, bilo bi poželjno da izaberete baš njega.

Izbegavajte brojeve i znakove interpunkcije. Ako uključite brojeve i znakove interpunkcije, korisnicima će biti teško da zapamte ime vašeg sajta. Zbog toga ih ne treba uključiti u ime domena.

Mislite na SEO. Ime sajta koje je uzelo u obzir SEO sadži prave ključne reči, što ga automatski visoko rangira na Google-u. Na primer, ime sadrži glavnu aktivnost vašeg biznisa i njegovu lokaciju.

2. Izaberite pouzdan hosting za vaš sajt

Sledeća stvar koju treba da uzmete u obzir je host web sajta. Kako mala preduzeća nemaju resurse da samostalno upravljaju hostingom, najbolje je izabrati host koji ima reputaciju i koji je poznat. Pobrinite se da on bude pre svega bezbedan.

Ime domena će morati da bude povezano sa hostom da bi se web sajt pokrenuo. Provajder hostinga će obezbediti da ljudi mogu da pronađu web sajt vaše kompanije kada unesu vašu URL adresu (link).

Ako se pitate koliko će vas koštati hosting za sajt, očekujte da ćete potrošiti od 2 do više od 100 evra mesečno. Cena usluge hostinga zavisi od vaših potreba i funkcija koje izaberete. Obavezno izaberite godišnji plan jer će vam to pomoći da ostvarite popust.

Izaberite host koji nudi interfejs koji je jednostavan za korišćenje, chat podršku ili telefonsku podršku 24/7 i odličnu bezbednost servera.

3. Izaberite dobar sistem za upravljanje sajtom (CMS)

CMS (Content Management System) predstavlja sistem koji dinamički upravlja sadržajem sajta. To je računarska aplikacija koja omgućuje objavljivanje, organizovanje i izmenu sadržaja na sajtu putem korisničkog interefejsa. Ovo uključuje dodavanje tekstova, galerija slika, video zapisa, blogova i tako dalje.

Kada izaberete host za vaš sajt, potrebno je da izaberete sistem za upravljanje sajtom. Ukoliko ste početnici u kreiranju sajtova i nemate mnogo tehničkog znanja trebalo bi da koristite CMS koji je jednostavan i lak za korišćenje.

Pošto postoje različite CMS softverske aplikacije, potrebno je da izaberete onu koja odgovara vašim zahtevima. Dostupne su sledeće opcije:

Webflow. Ovo je rešenje ako želite da kreirate nešto što je zaista vaše i jedinstveno. Potpuno je prilagođeno rešenje sa najpouzdanijim CMS-om.

WordPress. On nudi niz dodataka koji pomažu u poboljšanju funkcionalnosti sajta.

Drupal. Još jedna opcija odličnog sistema upravljanja sajtom koji možete da koristite je Drupal. Ipak, on ne nudi toliko opcija za dodatke kao WordPress na primer.

Squarespace. Ovo je idealna opcija za početnike koji nemaju tehnička znanja.

4. Izaberite profesionalni dizajn

Kada kreirate sajt za mala vaš biznis, morate odabrati profesionalni dizajn. Postoji mnogo host-ova za sajt koji takođe pružaju usluge za kreiranje web stranice. To je savršena opcija za ljude koji nemaju dovoljno tehničkih veština.

Postoji mnogo opcija koje vam omogućuju da promenite dizajn vašeg sajta bez kodiranja. Neki od korisnih saveta za dizajn su sledeći:

Napravite dobar CTA (poziv na akciju). Ljudima morate dati razlog da kliknu. Ključ dobrog poziva na akciju nije samo reći im šta da rade, već i zašto bi to trebalo da učine.

Razvijte dobar sistem za navigaciju na sajtu. Omogućite ljudima da lako prelaze sa jedne stranice na drugu.

Smanjite grafiku da biste povećali brzinu sajta.

Izaberite fontove koji su laki za čitanje.

5. Izaberite odgovarajuću pltaformu za digitalnu trgovinu.

Ako želite da pokrenete posao koji uključuje trgovinu na internetu, trebalo bi da izaberete pravu platformu za e-trgovinu. To će vam omogućiti da prodajete robu i usluge svojoj ciljnoj publici. Izaberite platformu koja ima reputaciju kako biste bili sigurni da klijenti veruju vašem poslovanju i spremni su da unesu svoje lične i finansijske podatke.

Razmislite o sledećim platformama:

WooCommerce. Pomoći će vam da transformišete WordPress sajt u prodavnicu za e-trgovinu.

Shopify. Ovo je rešenje koje će vam omogućiti da za kratko vreme napravite onlajn prodavnicu.

Squarespace. To je najbolja opcija za preduzeća koja imaju osnovne potrebe.

6.  Sajt koji je prilagođen mobilnim uređajima

Za kraj, morate se usredsrediti na kreiranje sajta prilagođenog mobilnim uređajima. Istraživanja pokazuju da su mobilni korisnici glavni izvor onlajn prometa. Da biste osigurali da maksimalan broj korisnika može da poseti vaš sajt, morate da razvijete sajt prilagođen mobilnim telefonima.

Postoje određeni host sajtovi koji vam omogućavaju da uređujete i sajt koji je prilagođen mobilnim uređajima. To znači da ćete videti promene dok uređujete sajt. Takođe bi mogla biti dobra ideja da napravite mobilnu aplikaciju za vašu kompaniju i usluge ako imate sredstava za to.

Razumevanje razlike između sajta i mobilne aplikacije pomoći će vam da steknete ideju o tome šta možete da očekujete od oba.

Zaključak

Sada kada znate najvažnije stvari o kreiranju besplatnog sajta za vaš biznis, ništa vam ne stoji na putu da to sprovedete. Od pronalaženja pravog imena domena do kreiranja sajta koji je prilagođen mobilnim uređajima, svaki faktor treba uzeti u obzir.

Nastavi sa čitanjem

Terms & Conditions

Uslovi korišćenja

Ovi Uslovi korišćenja i prodaje primenjuju se na pružanje usluga Konferencija koje organizuje Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac (u daljem tekstu: Trgovac) putem internet stranice https://www.naucidizajn.com/

Član 1. - Podaci o trgovcu

Trgovinu putem internet stranice Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, kontakt e-mail: naucidizajn@gmail.com

Trgovina iz stava 1. predstavlja trgovinu na daljinu u skladu sa zakonom.

Član 2. - Postupak kupovine

Kupovina proizvoda koji se prodaju putem sajta naucidizajn.com, se može izvršiti od strane neregistrovanog korisnika.

Slanjem porudžbine kupac prihvata ove Uslove korišćenja i prodaje.
Smatraće se da je potvrdom porudžbine od strane Trgovca zaključen ugovor između Trgovca i kupca.

Član 3. - Kupovina

Kupovina može biti izvršena od strane nergistrovanog korisnika unosom traženih podataka – ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kontakt e-mail.

Član 4. - Način plaćanja

Plaćanje porudžbine izvršene putem naucidizajn.com je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu

Račun će kupcu biti dostavljen uz porudžbinu na e-mail.

Član 5. - Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine.

Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Član 6. - Cene

Sve cene koje su iskazane na sajtu naucidizajn.com su izražene u dinarima i u njih je uračunat PDV.

Za sve porudžbine uzimaju se važeće cene u trenutku potvrde plaćanja.

Trgovac zadržava pravo da trenutne cene može promeniti u svakom trenutku.

Kupovina robe uz posebne cenovne pogodnosti i/ili uz posebne prodajne podsticaje obavlja u skladu sa uslovima koji su objavljeni na sajtu.

Član 7. - Intelektualna svojina

Sav sadržaj (tekstovi, slike i drugi materijali) koji se nalazi na naucidizajn.com predstavlja intelektualnu svojinu Trgovca ili trećih lica od kojih je Trgovac dobio saglasnost za njegovo korišćenje.

Zabranjena je svaka upotreba sadržaja sajta naucidizajn.com u komercijalne ili u druge svrhe bez izričite saglasnosti Trgovca.

Član 8. - Završne odredbe

Na sva pitanja u vezi sa kupoprodajom robe putem sajta naucidizajn.com koja nisu uređena ovim Uslovima korišćenja i prodaje primenjivaće se odredbe važećih zakona u Republici Srbiji.

Ugovorne strane će nastojati da sva eventualna sporna pitanja reše mirnim putem, a ukoliko to ne bude moguće, takav spor će rešiti pred stvarno nadležnim sudom u Beogradu.

Trgovac zadržava pravo da ove Uslove korišćenja i prodaje menja bez prethodne najave, uz objavu na sajtu https://www.naucidizajn.com/

Politika Privatnosti

Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, (u daljem tekstu: Trgovac) posvećuje punu pažnju zaštiti podataka o ličnosti korisnika sajta webiz.me, odnosno kupaca koji od Trgovca kupuju proizvode preko navedenog sajta.

Svi podaci o kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kod Trgovca kojima su podaci neophodni radi obavljanja posla .Trgovac preduzima odgovarajuće zakonske tehničke i organizacione mere radi zaštite od neovlašćenog ili nezakonitog korišćenja ličnih podataka kupca.

Tokom posete sajtu naucidizajn.com Trgovac može prikupiti određene lične informacije koje su neophodne kako bi kupac podesio svoj nalog, kao i podatke koji su neophodni u svrhu naplate ili isporuku porudžbine.

Ukoliko Kupac više ne želi da se bilo koji njegov podatak nalazi u bazi registrovanih kupaca, potrebno je da pošalje zahtev na mail mjukic@yahoo.com. Trgovac će obraditi takav zahtev i e-mailom obavestiti Kupca o uklanjanju podataka iz baze kupaca.

Trgovac neće predati podatke o kupcima koji su prikupljeni putem sajta  naucidizajn.com ili koje čuva u bazi registrovanih kupaca bilo kom trećem licu, osim ukoliko je na takvu predaju podataka obavezan u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Sajt  naucidizajn.com može da prepozna ranijeg korisnika pomoću kolačića. Kolačići personalizuju posete sajtu u skladu sa ličnim potrebama korisnika. Kolačići se mogu onemogućiti podešavanjem Internet postavki uređaja kojim pristupate sajtu.

U ime Nikola Tripković PR Learn Design PR,  obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalititne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni u Nikola Tripković PR Learn Design PR, odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Naplata

Plaćanje porudžbine izvršene putem sajta webiz.me je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu.

Račun će kupcu biti dostavljen na e-mail.

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebnom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica ChipCard a.d Beograd, pa se tako kompletan proces naplate obavlja na stranicama ChipCard-a. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD). Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se kurs (možete staviti npr. srednji kurs Narodne Banke Srbije). Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat.Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu. Hvala Vam na razumevanju.

Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine. Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Reklamacije

IZJAVA O ODUSTANKU OD UGOVORA O KUPOPRODAJI ZAKLJUČENOG NA DALJINU

U skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača, (Sl.gl.RS br.62/2014) obrazac Izjave o odustanku od ugovora se dostavlja na e-mail adresu naucidizajn@gmail.com ili na adresu firme:

Potrošač ostvaruje pravo na odustanak od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno izvan poslovnih prostorija izjavom o odustanku od ugovora ukoliko je poslata trgovcu u roku od 14 dana od dana kada je roba dospela u državinu potrošača, odnosno trećeg lica koje je odredio potrošač a koje nije prevoznik.

Odustajanjem od ugovora oslobađate se svih obaveza, osim obaveze plaćanja troškova vezanih za slanje robe koja se vraća usled odustanka od ugovora.

Proizvodi moraju biti nekorišćeni, neoštećeni i u originalnoj ambalaži, mora biti priložen originalni račun i obrazac- izjava o odustanku od ugovora.
Potrošač može u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija da bez navođenja razloga odustane od ugovora.

Izjava o odustanku od ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

Ako potrošač ostvari pravo na odustanak od ugovora, smatra se da ugovor nije ni zaključen i nastaju obaveze propisane čl.34 i 35 ovog zakona.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku.

Kod ugovora o prodaji robe koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija ili na daljinu, trgovac je dužan da vrati potrošaču sredstva koja je platio po osnovu ugovora kada primi ili preuzme robu koju je po osnovu ugovora isporučio potrošaču, odnosno kada primi dokaz da je potrošač robu poslao trgovcu, bez obzira koju od tih radnji je potrošač prvo preduzeo.

Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac- izjavu o odustanku od ugovora.

Povraćaj sredstava uplaćenih platnom karticomU slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja,  Nikola Tripković PR Learn Design PR, je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro i Dina metoda plaćanja.