Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon

Photoshop

Kako naučiti Photoshop? - Fotošop za početnike 2022

March 23, 2023
clock icon
10
min
Nikola Tripković

Adobe Photoshop je jedan od najčešće korišćenih softverskih paketa na svetu. Teško je zamisliti svet bez Photoshopa, a njegovi izvanredni alati za uređivanje slika korišćeni su u svemu, od holivudskih filmova do mimova. Koliko god on bio moćan, može izgledati pomalo zastrašujuće. Adobe je uradio odličan posao da softver učini pristupačnijim za početnike, ali je i dalje jako složen program. Na sreću, ne morate da budete profesionalni grafički dizajner ili stručnjaci za digitalni marketing da biste naučili kako da koristite Photoshop.

Photoshop kao najmoćnija veština u svetu danas

U svetu vizuelnog sadržaja, tekst i grafika su važniji nego ikad. Znati kako da kreirate zapanjujuće slike za štampu, internet ili jednostavno za vašu prezentaciju je dragocena veština. Photoshop je neophodan za svakoga ko radi ili želi da radi kao grafički dizajner, kreator sadržaja za društvene mreže ili veb stranice. Softver je postao industrijski standard u kreiranju i uređivanju grafike, ali i u digitalnoj umetnosti u celini. Danas, mnoge pozicije u različitim industrijama mogu imati koristi od profesionalaca sa osnovnim ili stručnim znanjem o softveru Photoshop. Grafički dizajn može vam pomoći u karijeri i učiniti da se vaš rad istakne. Stoga su veštine Photoshop-a veliki plus za vaš CV, posebno ukoliko ih opis posla zahteva.

Photoshop zapravo nije jedinstvena veština, već celokupan set. U nastavku su nabrojane različite veštine koje sve skupa čine kompletno poznavanje Photoshopa:

• Uređivanje fotografija je najznačajnija veština koja može da izvuče najbolje iz fotografije za različite svrhe.

• Vektorsko praćenje je proces ponovnog kreiranja slike unutar vektorskog softvera. Ovaj alat se koristi za pretvaranje nečega nacrtanog na papiru u vektorsku umetnost.

• Tipografija je umetnost kreiranja unosnog slova, veština koja vam omogućava da kreirate upečatljiv i naglašen tip teksta koji će privući pažnju čitaoca.

• Crtanje slobodnom rukom je mogućnost kreiranja dvodimenzionalne vektorske grafike orijentisane prvenstveno na profesionalnu ilustraciju, desktop izdavaštvo i kreiranje sadržaja za web.

• Teorija boja je znanje o tome kako koristiti psihologiju boja da pojačate svoju poruku efektnim dizajnom koji izaziva pravu emociju.

• Dizajn štampe je mogućnost kreiranja letaka, postera, brošura, časopisa, vizitkarti ili druge grafike za štampanje ili veb.

• Skiciranje je sposobnost kreiranja vektorskih oblika i putanja.  

• Slojevi se koriste za obavljanje zadataka kao što su sastavljanje više slika, dodavanje teksta slici ili dodavanje vektorskih grafičkih oblika. To je mogućnost primene stila sloja za dodavanje specijalnog efekta kao što je senka ili sjaj.

• Brendiranje je veština kreiranja kompletnog vizuelnog dizajna brenda. Vizuelni brend se sastoji od elemenata dizajna kao što su boje, materijali, oblici, fontovi (tipografija) i funkcionalnost.

Koliko je Photoshop važan grafičkom dizajneru?

Učenje Photoshopa je neophodna veština za svakoga ko radi ili želi da radi kao grafički dizajner. Photoshop je standardni digitalni alat koji ima širok spektar uloga u grafičkom dizajnu. Oni koji žele da započnu karijeru u grafičkom dizajnu moraće da nauče Photoshop, ali ovo je samo jedan korak u procesu da postanete grafički dizajner. Samo učenje Photoshopa nije dovoljno da postanete grafički dizajner.

Poznavanje Photoshopa budi u nama kreativnu stranu i grafičkim dizajnerima pomaže da se igraju sa sadržajem, bojama, tekstom, kako bi privukli pažnju korisnika i preneli poruku.

Sedam tehnika koje će ti pomoći da naučiš Photoshop

Kao i u učenju generalno, važno je da idemo step by step, te tako i sa usvajanjem veština Photoshopa. Ja sam se pobrinuo da Nauči Dizajn kurs Photoshopa ide tempom koji je lagan za praćenje početnicima i koji kreće od najprostijih stvari ka komplikovanijim.

Predstaviću vam sedam tehnika koje mogu da vam pomognu u učenju Photoshopa-a, a ja sam se trudio da ih pratim dok sam kreirao kurs.

1. Upoznajte se sa osnovama grafičkog dizajna

Pre nego što skinete program Photoshop, pronađite izvore na internetu koji će vam približiti pojmove poput poravnanja, kontrasta, ritma i slično. Pronađite sajtove koji pišu o kompoziciji boja, osećaja za boje. Pretplatite se na newsletter-e koji će vam nedeljno slati novitete vezane za grafički dizajn. Nauči Dizajn pored svega navedenog vam nudi opciju da pogledate besplatno prvih pet epizoda kursa. Takođe na Instagramu i Tik-Tok-u možete pronaći tutoriale koji će vam pomoći da stvorite prvi utisak o tome šta Photoshop nudi i koliko je značajan za grafički dizajn.

2. Istražite radni prostor u Photoshop-u

Kada instalirate program na svom računaru (postupak će vam pokazati prva epizoda Nauči Dizajn kursa Photoshop-a) pregledajte šta on nudi, ubacite neku fotografiju i poigrajte se sa njom. Budite radoznali. Nakon što vas neki alat zainteresuje možete pregledati epizodu kursa koja ga detaljnije objašnjava.

3. Izaberite jednu alatku dnevno

Na levoj strani u programu Photoshop izlistane su sve alatke kojima se radi u Photoshopu. Verovali  ili ne, ima ih ukupno 65 i ja sam se potrudio da objasnim svaku od njih u epizodama kursa. Najlakši način za ovladavanje ovim alatkama jeste da učite jednu alatku dnevno. Ovakvim načinom učenja neće doći do preopterećenja i zasićenja, već ćete lako pamtiti i naučićete sve prečice lako.

4. Pratite kanale koji obrađuju Photoshop teme

Na različitim društvenim mrežama, kao što su Instagram, Tik Tok ili YouTube, možete  za samo par klikova pronaći eksperte koji na dnevnom nivou izbacaju sadržaje vezane za Photoshop. Na ovaj način dobićete motivaciju, inspiraciju i ideje koje mogu da budu polazna tačka vašeg novog projekta.

5. Izazovite sebe pronalaženjem prvih poslova

Danas postoji mnoštvo sajtova koji nude poslove ovog tipa. Iskoristite ove posliće kao testove i vidite da li možete da se suočite sa izazovom, ili je potrebno da još učite i vežbate. Zadaci koje možete pronaći na sajtovima su uglavnom jednostavni – uklanjanje pozadine, “popravljanje” oštećene slike, kombinovanje više fotografije u jednu. Ipak, iako prosto, nosi određeni stepen odgovornosti. Naravno, vaš portfolio na početku verovatno neće da privuče dovoljno pažnje, ali i to je u redu, od nekud se mora početi.

6. Uradite Photoshop izazov od 30 dana

Klasičnom pretragom na Googlu “30 Days Photoshop Challenge” pronaći ćete različite zadatke koji će vam pomoći, ne samo da održite disciplinu učenja i vežbanja, već da zaista steknete određene veštine i isprobate ih u praksi. Još jedan plus jeste što ćete steći i samopouzdanje kada se osvrnete i shvatite da ste prethodnih mesec dana svakog dana uradili nešto kako biste unapredili sebe i svoje veštine.

7. Testirajte svoje mogućnosti generatorima ideja

Na internetu se mogu pronaći generatori ideja koji vam daju uputstva za dizajniranje sadržaja kako biste uvežbavali svoje veštine. Oni vas mogu inspirisati i za stvaranje neke nove ideje. Neki od njih su:

Good Brief

The Daily Logo Challenge

Adobe Education Exchange

Adobe Inspiration Generator

WTF Should I Letter

Fake Clients

Nauči Dizajn kurs Photoshopa

Photoshop je softver koji sam lično dugo usvajao, ovaj kurs je napravljen kako biste vi dobili znanje na jednom mestu koje sam ja samostalno sticeo godinama, gledajući tutorijale i pohađajući različite domaće i strane kurseve. Kurs ima 56 epizoda, koje su raspoređene tako da kreću od samih osnova, preko složenijih stvari i alata, i stiže sve do naprednih tehnika.

Šta ćeš naučiti na ovom kursu?

• Sve alate u Photoshopu

• Da koristiš Photoshop na pravilan način

• Kako da središ svoje i tuđe fotografije

• Kako da dizajniraš objave za klijente

• Kako da sam rešiš svaki zadatak

• Neke od naprednih Photoshop tehnika

Lista epizoda na kursu Photoshopa

Kome je namenjen ovaj kurs?

1. Nemaš posao, ali želiš da učiš – Photoshop je jako cenjena veština na tržištu rada danas i za određene poslove može vam otvoriti vrata. Takođe ovakvi poslovi najčešće donose jako dobru zaradu, a i mogućnost da radiš odakle god poželiš.

2. Baviš se nekom vrstom dizajna - Imaš neke klijente, ali sporo ide i ne vidiš neki napredak. Možda jednostavno misliš da nisi još toliko dobar dizajner već gledaš neke koji to rade mnogo bolje od tebe? U kursu ćeš naučiti kako da napraviš poster, a i sve alate kako bi mogao da iskoristiš maksimum svoje kreativnosti.

3. Želiš da podigneš kreativnost - Nekad te muči kreativnost i jednostavno imaš blokadu da nastaviš? Kada ti pokažem sve trikove, odmah ćeš dobit nalet inspiracije i kreativnosti i jedva ćeš čekati da završiš kurs i upališ Photoshop kako bi isprobao nove stvari.

4. Želiš da povećaš Photoshop znanje - Kao što sam rekao, dešava se da zablokiramo i dođemo do tačke da ne znamo kako da se poboljšamo. Zato ću ti dati sve smernice i savete koji će te naučiti novim stvarima i pomoći ti da probiješ svaku vrstu kreativne barijere.

5. Obuka za zaposlene u kompaniji – Želiš da poradiš na vizuelnom identintetu svoje kompanije ili preduzeća. Pravi način je da obučiš svoje zaposlene koji će, kada prođu ovaj kurs biti spremni da kreiraju magiju.

Ono što bih posebno naglasio je ono što ovaj kurs čini jedinstvenim, a to su saveti i trikovi koje smo podelili sa tobom, a koje koriste profesionalci u ovom poslu. Takođe, nije neophodno nikakvo predznanje!

Postoje dva paketa kurseva, a jedina razlika između njih je što Basic kurs ne nudi mentorstvo i podršku, već je fokus na samostalnom radu, dok Zlatni paket nudi i mentorsku podršku i pristup Slack grupi u trajanju od tri meseca.

Nastavi sa čitanjem

Terms & Conditions

Uslovi korišćenja

Ovi Uslovi korišćenja i prodaje primenjuju se na pružanje usluga Konferencija koje organizuje Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac (u daljem tekstu: Trgovac) putem internet stranice https://www.naucidizajn.com/

Član 1. - Podaci o trgovcu

Trgovinu putem internet stranice Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, kontakt e-mail: naucidizajn@gmail.com

Trgovina iz stava 1. predstavlja trgovinu na daljinu u skladu sa zakonom.

Član 2. - Postupak kupovine

Kupovina proizvoda koji se prodaju putem sajta naucidizajn.com, se može izvršiti od strane neregistrovanog korisnika.

Slanjem porudžbine kupac prihvata ove Uslove korišćenja i prodaje.
Smatraće se da je potvrdom porudžbine od strane Trgovca zaključen ugovor između Trgovca i kupca.

Član 3. - Kupovina

Kupovina može biti izvršena od strane nergistrovanog korisnika unosom traženih podataka – ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kontakt e-mail.

Član 4. - Način plaćanja

Plaćanje porudžbine izvršene putem naucidizajn.com je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu

Račun će kupcu biti dostavljen uz porudžbinu na e-mail.

Član 5. - Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine.

Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Član 6. - Cene

Sve cene koje su iskazane na sajtu naucidizajn.com su izražene u dinarima i u njih je uračunat PDV.

Za sve porudžbine uzimaju se važeće cene u trenutku potvrde plaćanja.

Trgovac zadržava pravo da trenutne cene može promeniti u svakom trenutku.

Kupovina robe uz posebne cenovne pogodnosti i/ili uz posebne prodajne podsticaje obavlja u skladu sa uslovima koji su objavljeni na sajtu.

Član 7. - Intelektualna svojina

Sav sadržaj (tekstovi, slike i drugi materijali) koji se nalazi na naucidizajn.com predstavlja intelektualnu svojinu Trgovca ili trećih lica od kojih je Trgovac dobio saglasnost za njegovo korišćenje.

Zabranjena je svaka upotreba sadržaja sajta naucidizajn.com u komercijalne ili u druge svrhe bez izričite saglasnosti Trgovca.

Član 8. - Završne odredbe

Na sva pitanja u vezi sa kupoprodajom robe putem sajta naucidizajn.com koja nisu uređena ovim Uslovima korišćenja i prodaje primenjivaće se odredbe važećih zakona u Republici Srbiji.

Ugovorne strane će nastojati da sva eventualna sporna pitanja reše mirnim putem, a ukoliko to ne bude moguće, takav spor će rešiti pred stvarno nadležnim sudom u Beogradu.

Trgovac zadržava pravo da ove Uslove korišćenja i prodaje menja bez prethodne najave, uz objavu na sajtu https://www.naucidizajn.com/

Politika Privatnosti

Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, (u daljem tekstu: Trgovac) posvećuje punu pažnju zaštiti podataka o ličnosti korisnika sajta webiz.me, odnosno kupaca koji od Trgovca kupuju proizvode preko navedenog sajta.

Svi podaci o kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kod Trgovca kojima su podaci neophodni radi obavljanja posla .Trgovac preduzima odgovarajuće zakonske tehničke i organizacione mere radi zaštite od neovlašćenog ili nezakonitog korišćenja ličnih podataka kupca.

Tokom posete sajtu naucidizajn.com Trgovac može prikupiti određene lične informacije koje su neophodne kako bi kupac podesio svoj nalog, kao i podatke koji su neophodni u svrhu naplate ili isporuku porudžbine.

Ukoliko Kupac više ne želi da se bilo koji njegov podatak nalazi u bazi registrovanih kupaca, potrebno je da pošalje zahtev na mail mjukic@yahoo.com. Trgovac će obraditi takav zahtev i e-mailom obavestiti Kupca o uklanjanju podataka iz baze kupaca.

Trgovac neće predati podatke o kupcima koji su prikupljeni putem sajta  naucidizajn.com ili koje čuva u bazi registrovanih kupaca bilo kom trećem licu, osim ukoliko je na takvu predaju podataka obavezan u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Sajt  naucidizajn.com može da prepozna ranijeg korisnika pomoću kolačića. Kolačići personalizuju posete sajtu u skladu sa ličnim potrebama korisnika. Kolačići se mogu onemogućiti podešavanjem Internet postavki uređaja kojim pristupate sajtu.

U ime Nikola Tripković PR Learn Design PR,  obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalititne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni u Nikola Tripković PR Learn Design PR, odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Naplata

Plaćanje porudžbine izvršene putem sajta webiz.me je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu.

Račun će kupcu biti dostavljen na e-mail.

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebnom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica ChipCard a.d Beograd, pa se tako kompletan proces naplate obavlja na stranicama ChipCard-a. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD). Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se kurs (možete staviti npr. srednji kurs Narodne Banke Srbije). Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat.Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu. Hvala Vam na razumevanju.

Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine. Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Reklamacije

IZJAVA O ODUSTANKU OD UGOVORA O KUPOPRODAJI ZAKLJUČENOG NA DALJINU

U skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača, (Sl.gl.RS br.62/2014) obrazac Izjave o odustanku od ugovora se dostavlja na e-mail adresu naucidizajn@gmail.com ili na adresu firme:

Potrošač ostvaruje pravo na odustanak od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno izvan poslovnih prostorija izjavom o odustanku od ugovora ukoliko je poslata trgovcu u roku od 14 dana od dana kada je roba dospela u državinu potrošača, odnosno trećeg lica koje je odredio potrošač a koje nije prevoznik.

Odustajanjem od ugovora oslobađate se svih obaveza, osim obaveze plaćanja troškova vezanih za slanje robe koja se vraća usled odustanka od ugovora.

Proizvodi moraju biti nekorišćeni, neoštećeni i u originalnoj ambalaži, mora biti priložen originalni račun i obrazac- izjava o odustanku od ugovora.
Potrošač može u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija da bez navođenja razloga odustane od ugovora.

Izjava o odustanku od ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

Ako potrošač ostvari pravo na odustanak od ugovora, smatra se da ugovor nije ni zaključen i nastaju obaveze propisane čl.34 i 35 ovog zakona.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku.

Kod ugovora o prodaji robe koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija ili na daljinu, trgovac je dužan da vrati potrošaču sredstva koja je platio po osnovu ugovora kada primi ili preuzme robu koju je po osnovu ugovora isporučio potrošaču, odnosno kada primi dokaz da je potrošač robu poslao trgovcu, bez obzira koju od tih radnji je potrošač prvo preduzeo.

Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac- izjavu o odustanku od ugovora.

Povraćaj sredstava uplaćenih platnom karticomU slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja,  Nikola Tripković PR Learn Design PR, je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro i Dina metoda plaćanja.