Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon
Web Dizajn Kurs PRE-ORDER
star icon
Prijavi se
star icon

Photoshop

Redizajnirao sam novi dres Srbije za Katar 2022

March 23, 2023
clock icon
5
min
Nikola Tripković

Iako iz godine u godinu, iz prvenstva u prvenstvo znamo ili makar naslućujemo koje garniture dresova nose fudbalske reprezentacije, pojedine su uspele da naprave dizajnerske iskorake koji, pokazaće svetsko prvenstvo u Kataru 2022. nisu urodile plodom.

Dresovi Brazila, Argentine i Engleske izgledaju baš tako kako ste ih zamislili. Brazilov dres je tradicionalno žute boje, Argentina ima standardno plavo-bele boje, dok je Engleski čisto beo.

Dresovi kako ekipnih klubova, tako i reprezentacija imaju svoju svrhu - da budu atraktivnog dizajna i da klubovima, odnosno reprezentacijama, donesu određen profit.

Za trenutak ćemo se udaljiti od reprezentacija i približiti klubovima, na primer Bajern Minhenu. Ovaj dizajnreski bum napravio je totalnu ludnicu na tržištu. Preko tri miliona prodatih dresova beleži klub iz Bavarske, što ga je popelo na vrh liste prodatih dresova u prethodnoj sezoni.

Svetsko prvenstvo u Kataru se bliži, a mi ćemo se posvetiti našoj reprezentaciji u analizi dresova. Dresovi našeg nacionalnog tima na predstojećem prvenstvu su sve samo nisu atraktivni. Dve reči, TOTALNI PROMAŠAJ. Kako stvari stoje, moguće je da donesu više negativnih komentara nego zarade. Moramo uzeti u obzir dve stvari. Boju i dizajn. Ako su te dve stvari zadovoljene greške praktično nema. U našem slucaju boja i dizajn su u totalnoj nesrazmeri.

Puma je imala ideju da svakoj nacionalnoj federaciji čiji je tehnički partner dizajnira dres tako da ga učini bliskim za narod i nacionalni tim, reinterpretirajući motive iz fudbala, prirode i kulture.

Simboli na dresu Srbije za Katar 2022

Ono što je bila glavna inspiracija, kako navode dizajneri, za novi dres Srbije jeste generacija “orlića” iz 2015, koja je postala prvak sveta na Novom Zelandu pobedivši Brazil u finalu. Simbol ove pobede i osvajanja planete na novom dresu predstavljen je zlatnim detaljima.

Glavna odlika naše reprezentacije jeste strast sa kojom igraju i ostavljanje srca na terenu, ova strast je nešto što se prenosi sa generacije na generaciju i što predstavlja veliku inspiraciju. Dizajnerski tim odlučio se da ovu karakteristiku prenese na dres njegovom crvenom bojom. Oni su naveli “U moru “crvenih” reprezentacija dobili smo svoju nijansu” što nam donekle i govori da su svesni svoje neoriginalnosti.

Oni sa oštrim okom, verovatno su primetili da je u ispisu “Serbia”, slovo “b” napisano ćirilicom, a zadatak ćiriličnog slova je da simbolizuje naše pismo i detalj na koji smo svi ponosni, jer smo jedan od retkih naroda koji ima u upotrebi dva pisma.

Dolazimo do glavne tačke razilaženja, a to je grb koji stoji na dresu orlova. Odluka da se odvoji institucionalni od reprezentativnog grba nije praksa koju vidimo u Srbiji prvi put, primenile su je Belgija, Holandija, Francuska, Italija… Zadatak našeg grba je da predstavi tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. To je urađeno sledećim simbolima:

• Štit koji se nalazi na spomeniku Kenzu Mihailu Obrenoviću, simbolu grada Beograda i on predstavlja jedinstvo našeg naroda i našeg nacionalnog tima;

• Dvoglavi orao je nacionalni simbol i ima jaku simboličku i emotivnu vrednost;

• Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojansta;

• Grb Nemanjića poslužio je kao motiv da na grbu reprezentacije budu srebrni detalji;

• Krin (ljiljani) su jako čest simbol na našim nacionalnim obeležjima, te tako i na grbu Republike Srbije.

Komentari publike na novi dres Srbije

Kao što je već naglašeno, ljudi su jako iščekivali nove dresove. U reklamama možemo da čujemo izraz “Srce nacije je u dresu reprezentacije”. Međutim, publika ipak ne reaguje tako, te dresu zamara crvenu boju (koja ih podseća na neke druge države), kao i nesklad boja, grb (koji smatraju neoriginalnim). Ostali su bili i grublji i rekli kako Puma zaslužuje tužbu zbog skrnavljenja, kako je dres odrađen bezukusno i slično.

Ipak, u Pumi navode kako se na dresu radilo dugo, kako je radio najbolji tim dizajnera i kako su svi simboli osmišljeni u saradnji sa Fudbalskim Savetom Srbije.

Redizajn dresa za Katar 2022.

Glavne probleme koje sam želeo da rešim je što dres nema karakter i izgleda kao pidžama i hteo sam da mu dodam da liči na srpski dres i da ima neki srpski simbol po kome će biti prepoznatljiv.

Dres mora da izgleda kao dres, što je u redizajniranoj verziji i slučaj. Takođe dres nosi srpska obeležja kao što su logo srpskog folklora u donjem delu dresa, dok se na kragni nalazi simbol srpstva – četiri slova S. Ostavio sam grb, koji je po mom mišljenju loše urađen, kako bih pokazao da čak i sa njim ovaj dres može da liči kao da je srpski, a ne kao poljska pidžama.

Ukoliko ste razmišljali da jednog dana vi možete da dizajnirate dresove naše fudbalske ili nekih drugih reprezetacija i klubova, prvi korak može da vam bude Nauči Dizajn Photoshop kurs.

Nastavi sa čitanjem

Terms & Conditions

Uslovi korišćenja

Ovi Uslovi korišćenja i prodaje primenjuju se na pružanje usluga Konferencija koje organizuje Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac (u daljem tekstu: Trgovac) putem internet stranice https://www.naucidizajn.com/

Član 1. - Podaci o trgovcu

Trgovinu putem internet stranice Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, kontakt e-mail: naucidizajn@gmail.com

Trgovina iz stava 1. predstavlja trgovinu na daljinu u skladu sa zakonom.

Član 2. - Postupak kupovine

Kupovina proizvoda koji se prodaju putem sajta naucidizajn.com, se može izvršiti od strane neregistrovanog korisnika.

Slanjem porudžbine kupac prihvata ove Uslove korišćenja i prodaje.
Smatraće se da je potvrdom porudžbine od strane Trgovca zaključen ugovor između Trgovca i kupca.

Član 3. - Kupovina

Kupovina može biti izvršena od strane nergistrovanog korisnika unosom traženih podataka – ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kontakt e-mail.

Član 4. - Način plaćanja

Plaćanje porudžbine izvršene putem naucidizajn.com je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu

Račun će kupcu biti dostavljen uz porudžbinu na e-mail.

Član 5. - Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine.

Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Član 6. - Cene

Sve cene koje su iskazane na sajtu naucidizajn.com su izražene u dinarima i u njih je uračunat PDV.

Za sve porudžbine uzimaju se važeće cene u trenutku potvrde plaćanja.

Trgovac zadržava pravo da trenutne cene može promeniti u svakom trenutku.

Kupovina robe uz posebne cenovne pogodnosti i/ili uz posebne prodajne podsticaje obavlja u skladu sa uslovima koji su objavljeni na sajtu.

Član 7. - Intelektualna svojina

Sav sadržaj (tekstovi, slike i drugi materijali) koji se nalazi na naucidizajn.com predstavlja intelektualnu svojinu Trgovca ili trećih lica od kojih je Trgovac dobio saglasnost za njegovo korišćenje.

Zabranjena je svaka upotreba sadržaja sajta naucidizajn.com u komercijalne ili u druge svrhe bez izričite saglasnosti Trgovca.

Član 8. - Završne odredbe

Na sva pitanja u vezi sa kupoprodajom robe putem sajta naucidizajn.com koja nisu uređena ovim Uslovima korišćenja i prodaje primenjivaće se odredbe važećih zakona u Republici Srbiji.

Ugovorne strane će nastojati da sva eventualna sporna pitanja reše mirnim putem, a ukoliko to ne bude moguće, takav spor će rešiti pred stvarno nadležnim sudom u Beogradu.

Trgovac zadržava pravo da ove Uslove korišćenja i prodaje menja bez prethodne najave, uz objavu na sajtu https://www.naucidizajn.com/

Politika Privatnosti

Nikola Tripković PR Learn Design PR sa sedištem u Ul. Veselina Nikolića 40, Kruševac, PIB: 113523913, MB: 66886611, (u daljem tekstu: Trgovac) posvećuje punu pažnju zaštiti podataka o ličnosti korisnika sajta webiz.me, odnosno kupaca koji od Trgovca kupuju proizvode preko navedenog sajta.

Svi podaci o kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kod Trgovca kojima su podaci neophodni radi obavljanja posla .Trgovac preduzima odgovarajuće zakonske tehničke i organizacione mere radi zaštite od neovlašćenog ili nezakonitog korišćenja ličnih podataka kupca.

Tokom posete sajtu naucidizajn.com Trgovac može prikupiti određene lične informacije koje su neophodne kako bi kupac podesio svoj nalog, kao i podatke koji su neophodni u svrhu naplate ili isporuku porudžbine.

Ukoliko Kupac više ne želi da se bilo koji njegov podatak nalazi u bazi registrovanih kupaca, potrebno je da pošalje zahtev na mail mjukic@yahoo.com. Trgovac će obraditi takav zahtev i e-mailom obavestiti Kupca o uklanjanju podataka iz baze kupaca.

Trgovac neće predati podatke o kupcima koji su prikupljeni putem sajta  naucidizajn.com ili koje čuva u bazi registrovanih kupaca bilo kom trećem licu, osim ukoliko je na takvu predaju podataka obavezan u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Sajt  naucidizajn.com može da prepozna ranijeg korisnika pomoću kolačića. Kolačići personalizuju posete sajtu u skladu sa ličnim potrebama korisnika. Kolačići se mogu onemogućiti podešavanjem Internet postavki uređaja kojim pristupate sajtu.

U ime Nikola Tripković PR Learn Design PR,  obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalititne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni u Nikola Tripković PR Learn Design PR, odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Naplata

Plaćanje porudžbine izvršene putem sajta webiz.me je moguće izvršiti platnim karticama i putem naloga za uplatu.

Račun će kupcu biti dostavljen na e-mail.

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebnom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica ChipCard a.d Beograd, pa se tako kompletan proces naplate obavlja na stranicama ChipCard-a. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD). Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se kurs (možete staviti npr. srednji kurs Narodne Banke Srbije). Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat.Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu. Hvala Vam na razumevanju.

Dostava

Nakon slanja porudžbine od strane Kupca počinje status obrade porudžbine. Tokom obrade na mail adresu kupca biće poslato obaveštenje o potvrdi porudžbine.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema vezanih za porudžbinu, Trgovac će kontaktirati kupca bez odlaganja.

Reklamacije

IZJAVA O ODUSTANKU OD UGOVORA O KUPOPRODAJI ZAKLJUČENOG NA DALJINU

U skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača, (Sl.gl.RS br.62/2014) obrazac Izjave o odustanku od ugovora se dostavlja na e-mail adresu naucidizajn@gmail.com ili na adresu firme:

Potrošač ostvaruje pravo na odustanak od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno izvan poslovnih prostorija izjavom o odustanku od ugovora ukoliko je poslata trgovcu u roku od 14 dana od dana kada je roba dospela u državinu potrošača, odnosno trećeg lica koje je odredio potrošač a koje nije prevoznik.

Odustajanjem od ugovora oslobađate se svih obaveza, osim obaveze plaćanja troškova vezanih za slanje robe koja se vraća usled odustanka od ugovora.

Proizvodi moraju biti nekorišćeni, neoštećeni i u originalnoj ambalaži, mora biti priložen originalni račun i obrazac- izjava o odustanku od ugovora.
Potrošač može u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora na daljinu ili ugovora koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija da bez navođenja razloga odustane od ugovora.

Izjava o odustanku od ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

Ako potrošač ostvari pravo na odustanak od ugovora, smatra se da ugovor nije ni zaključen i nastaju obaveze propisane čl.34 i 35 ovog zakona.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku.

Kod ugovora o prodaji robe koji se zaključuje izvan poslovnih prostorija ili na daljinu, trgovac je dužan da vrati potrošaču sredstva koja je platio po osnovu ugovora kada primi ili preuzme robu koju je po osnovu ugovora isporučio potrošaču, odnosno kada primi dokaz da je potrošač robu poslao trgovcu, bez obzira koju od tih radnji je potrošač prvo preduzeo.

Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac- izjavu o odustanku od ugovora.

Povraćaj sredstava uplaćenih platnom karticomU slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja,  Nikola Tripković PR Learn Design PR, je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC, Maestro i Dina metoda plaćanja.